HABER/CANSU KILINÇ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım sektörünü sürdürülebilir enerji çözümleriyle buluşturmak adına önemli bir projeyi hayata geçirdi.
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı kapsamında desteklenen “Hidrojen Isıtma Sistemli Güneş Enerji Sistemi Hidrosera Pilot Uygulama Projesi”, üniversitenin Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (JİSTUAM) Ar-Ge serasında yürütülüyor.
Proje kapsamında 79 kWe kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ve hidrojen plazma ısıtma sistemi kullanılarak, seraların ısıtılması sağlanıyor. GES sayesinde güneşten elde edilen sürdürülebilir elektrik enerjisi, çevre dostu hidrojen plazma sistemi ile ısıya dönüştürülerek seraların ısıtılmasında kullanılıyor.
Üniversitenin Ar-Ge Serası, 11 Kasım 2024 itibarıyla jeotermal kaynaklı ısıtılmaya başlanmış olup, 2024-2025 kış dönemi boyunca hibrit ısıtma sistemleri ile kıyaslamalı testler devam etmektedir. Proje kapsamında seraların ısıtılması 15 Nisan 2025 tarihine kadar sürdürülecek ve sistemin performansına dair veriler toplanmaya devam edilecektir.
Bu yenilikçi proje ile, seracılıkta sürdürülebilir ve çevre dostu alternatif bir ısıtma yöntemi olarak GES destekli hidrojen plazma ısıtma sisteminin verimliliği ve maliyet avantajları detaylı şekilde analiz edilecektir. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin bu çalışması, tarımda enerji verimliliği sağlayarak ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini artırma yolunda önemli bir adım niteliği taşımaktadır.